We weten niet zo veel van de jeugd van Herman Hendrik, hij was pas zeven toen zijn vader is overleden. Hij is 29 april 1857 ingelijfd bij de Nationale Militie en 28 april 1862 uit die dienst ontslagen. 07-01-1865 vertrek naar Almelo, tijdelijk Hellendoorn, terug 08-01-1868 uit Almelo. zijn beroep was schilder. In 1870 vertrokken uit ouderlijk huis Schriebels-Meijer, vroeger Scheffer-Meijer, de laatst inwonende kinderen Herman Hendrik en Gerrit. Allen NH
Herman Hendrik Scheffer 32 jaar trouwt in 1870 met Alberdina Vugteveen 21 jaar.
In het volgende deel zal ik het gezin Scheffer-Vugteveen uitwerken.
Overledene: Herman Hendrik Scheffer Geslacht: Man Geboorteplaats: Hardenberg, Ambt
Leeftijd: 57 Beroep: Schilder Relatie: Alberdina Vugteveen Relatiesoort: Partner
Vader: Frans Heinrich Scheffer Moeder: Janna Meijer Gebeurtenis: Overlijden Datum: zaterdag 17 augustus 1895 Gebeurtenisplaats: Heemse (Hardenberg, Ambt)
Documenttype: BS Overlijden Aktenummer: 146 Registratiedatum: 19 augustus 1895 Akteplaats: Hardenberg, Ambt
Herman Hendrik was pas 57 jaar toen hij is overleden, het jongste kind (mijn opa Herman Hendrik) was pas drie jaar oud. Hij is begraven op de begraafplaats naast het Witte Kerkje in Heemse, mijn moeder dacht dicht tegen de kerkmuur maar wist de juiste plaats niet meer. Moeder Alberdina bleef achter met een gezin van 10 kinderen, waarvan de oudsten wel meegeholpen zullen hebben in bedrijf en gezin. De oudste jongens waren schilder evenals hun vader. Het gezin woonde aan de Hessenweg in Heemse.
De Scheffers hebben de laatste jaren gewoond aan de Hessenweg op nr 11 of 13. In de foto het huis met het platte dak in het midden of het huis rechts daarvan. Voordien in een huis achter het gemeentehuis rechts.
Alberdina Vugteveen is overleden in 1914, volgens mijn moeder werd ze ook Schansen Dina genoemd. Het huis de Schanse of Schansman stond aan de Hessenweg kad nr 6241 in de kad hulpkaart. Het oude huis was rond 1865 afgebroken. Daar heeft ook Jan Harm Ramaker gewoond en daar danken wij onze bijnaam Schansen aan. Maar de naam van de huisplaats zal nog jaren gebruikt zijn.
Alberdina Vugteveen is ook begraven op de begraafplaats bij het Witte Kerkje, echter niet bij haar man Herman Hendrik Scheffer, maar in de andere hoek dicht bij de Scholtensdijk. details ontbreken echter. Er is nog wel een bijzonderheid bij dit huwelijk te vermelden. Het gezin Vugteveen was afkomstig uit Vriezenveen en zij waren meegegaan met de Afscheiding. De Scheffers waren lid gebleven van de Hervormde Kerk. Bij het trouwen leverde dat een probleem op. Heel pragmatisch opgelost: de jongens gingen met pa mee en werden Hervormd, de meisje gingen met ma mee en werden Gereformeerd. Het jongste kind moest na overlijden van pa mee met de jongens, maar omdat hij slecht stil kon zitten in de kerk werd besloten dat hij dan maar met ma mee moest gaan, zo werd de jonge Herman Hendrik Gereformeerd, net als zijn zussen.
Over het gezin meer informatie in het vervolg.